Follow Your -pentue

S. 1.5.2021

Diamondfox Follow Your Vision "Wäinö"

Uros/Male

Diamondfox Follow Your Road "Esko"

Uros/Male

Diamondfox Follow Your Instincts "Dino"

Uros/Male

Diamondfox Follow Your Passion "Figo"

Narttu/Female

Diamondfox Follow Your Design "Likka"

Narttu/Female

Diamondfox Follow Your Choice "Hilla"

Narttu/Female

Diamondfox Follow Your Dream "Lysti"

Narttu/Female

Jalmari & Nelli

Yhdistelmästä odotettavissa mukavia energisiä, aktiivisia ja toimeliaita soopeli pentuja moneen menoon. Osaavat toki myös rauhoittua ja nauttia sohvalla loikoilustakin. Nelli on dominantti soopeli, joten yhdistelmästä voi tulla ainoastaan soopelin värisiä pentuja. Mikäli yhdistelmästä herää kysymyksiä tai mietteitä, laita vain rohkeasti viestiä!

SERT

Black Elles Keepsake Of Magic "Jalmari"
KoiraNet / Database
Lonkat A/A, Kyynäret 0/0, VA0, LTV0. Silmät: terveet, ei todettuja perinnöllisiä silmäsairauksia. Jalmarilla on yksi aiempi pentue (kennel Timonan), jossa myös hyviä terveystuloksia esim. silmät terveet.Jalmari on oman sijoitusnarttuni (Tinka, Black Elles Known Diamond Of Magic) veli. Ihastuin Jalmariin jo pikkupentuna ja olen seurannut sen kasvua kohti aikuisuutta. Jalmari on mukava luonteinen uros, jonka kanssa harrastetaan näyttelyiden lisäksi myös muita lajeja esim. agiltyä ja tokoa. Jalmaria pääset seuramaan instagramissa @smoothies_allu_jalmari


Jalmarin omistajan kertomaa:

"Jalmari on iloinen, reipas ja aktiivinen nuori uros. Kotioloissa mukava perheenjäsen joka haluaa olla kaikessa mukana mutta joka osaa myös rauhoittua. Harrastuskentillä (toko ja agility) vauhtia ja innokkuutta löytyy. Tavoitteena olisi päästä kisaamaan tokossa ja kenties agilityssäkin jossain vaiheessa. Jalmari on nopea oppimaan ja palkkautuu sekä leluilla että makupaloilla. Vetoleikit sekä saaliin kanssa juoksentelu ovat mukavia juttuja. Käymme myös näyttelyissä, valion arvosta puuttuu yksi sert. Ääni- tai alustaherkkyyksiä en ole huomannut ja Jalmari tutustuu uusiin asioihin uteliaisuudella. Tulee toimeen toisten koirien kanssa, ärinää tms. pullistelua ei ainakaan vielä ole ollut. Tykkää juosta ja kisailla porukassa. Jalmari on ahne ja kaikkiruokainen eikä nirsoile. Vatsavaivoja ei juurikaan ole ollut eikä närästelyvaivojakaan. Muutenkin on ollut perusterve pennusta asti."

Lithuanian Junior Winner-20, LT Jch
Solar Style Follow Your Dreams "Nelli"

Lonkat B/B, Kyynäret 0/0. Silmät: kortikaalinen katarakta: epäilyttävä. DM (Degenerative myelopathy) terve N/N, Genettisesti CEA-terve, MDR1 -/-, MyDogDNA -geenitestipaneeli tehty (yli 200 geenitestiä), josta hyvät tulokset. Nelli on täysin sileäkarvainen, joten pitkäkarvaisempia pentuja ei voi syntyä.

Nelli asustaa minulla (kasvattajalla) Sievissä. Se on tuontinarttu Venäjältä ja yhteisomistuksessa kasvattajansa kanssa. Nelli on kiltti ja helppo narttu, mukavan kovapäinenkin. Ääni tai alusta-arkuuksia ei ole esiintynyt. Nelli rakastaa ihmisiä. Tulee toimeen laumassa kuin laumassa. Mukavan ahne ja kaikki ruokainen. Hyvä vatsainen, ei närästelyjä tai muitakaan suoliston toimintaan liittyviä oireita ole esiintynyt. Nellin kanssa ei harrasteta tällä hetkellä muuta kuin näyttelyitä. Paimennustaipumustestissä käytiin, koska viitteitä taipumukseen on arjessa näkynyt. Paimennustestissä hän viihdytti yleisöä juoksemalla pääskyjen perässä eikä joutanut lampaita katsella, kun oli kivempi vetää rallia pitkin peltoa matalalla lentävien lintusten perässä. Testin sosiaalinen osuus ja äänitesti sujui ongelmitta, lampaiden taipumusosio jäi puutteelliseksi. Hyvä lintupaimen tulisi testin perusteella :)

Tarkkasilmäisimmät varmasti ovat huomanneet Nellin silmälausunnon KoiraNetissä ja tästä esittelystä. Asiasta ei kannata tai tarvitse olla huolissaan - asiaa on pohdittu hartaasti ja tarkkaan. Nellin toisen silmän tulos on epäilyttävä. Diagnoosi ”epäilyttävä” merkitään, kun eläimellä on todettu vähäisiä rodulle tyypillisen myöhemmin ilmenevän perinnölliseksi epäillyn silmäsairauden oireita. Silmäeläinlääkäri kertoi että tämä tulos ei estä jalostuskäyttöä ja myös Suomen Kennelliiton jalostusasiantuntijaa (ja muutamaa muuta) konsultoineena tämä tulos ei sulje pois jalostuksesta. On myös mahdollista että myöhemmin uudessa silmätutkimuksessa Nelli saa tulokseksi ei perinnöllisiä silmäsairauksia. Tästä on ainakin yksi esimerkki olemassa collieissa. Sileäkarvaisissa collieissa ei juurikaan ole kaihiin viittaavia muutoksia silmissä, esim. sk.collieiden jalostuksen tavoiteohjelmasta (JTO) voi lukea sk.collieiden tilanteesta tarkemmin silmien ja muun terveyden osalta ja myös KoiraNetistä löytyy tarkempaa dataa, joista ilmenee että näitä tapauksia ei juurikaan ole ja joka myös kertonee siitä että pienellä todennäköisyydellä silmämuutos voisi periytyä sellaisenaan jälkeläiselle. Tämän sk.collieiden hyvän terveystilanteen huomioon ottaen ja useampaa asiantuntijaa konsultoineena, päätin käyttää Nellille täysin silmätervettä urosta, jonka suvusta löytyy myös useita silmäterveitä koiria. Pentueen vanhempien sukuja tutkittuani silmäterveystuloksien osalta, uskon että pennuista tulee todenäköisimmin silmäterveitä - mutta aika toki näyttää kuinka käy ja pennut jokatapauksessa tullaan virallisesti silmätutkimaan ennen uusiin koteihin luovutuksia. Rodussa on muutamaa narttua käytetty jatkojalostukseen, joilla katarakta -tulos. Niistä on syntynyt silmäterveitä pentuja ja myös seuraavissa sukupolvissa. Nellin ja Jalmarin pennut tulevat olemaan kuitenkin collieille tyypillisen CEA -silmäsairauden (collie eye anomaly) osalta terveitä silmiltään, geneettisesti pennut voivat olla CEA terveitä tai kantajia (kantaja=ulkoasultaan terve).

Sk.collieiden tuoreimmasta jalostuksen tavoiteohjelmasta pari otetta tähän liitteeksi:
"Terveystilanne rodussa on hyvä. Erityisesti lonkkaniveldysplasiaa esiintyy hyvin harvalla sileäkarvaisella colliella (vuosina 2008–2017 rekisteröidyistä koirista tutkituilla vain kahdella prosentilla oli huonompi lausunto kuin A tai B), kyynärniveldysplasiaa hieman enemmän (viidellä prosentilla tutkituista oli kyynärpäissä muutoksia). CEA-silmäsairauden lievintä muotoa tavataan sitäkin vähäisessä määrin. Jos tarkastellaan 2008–2017 rekisteröityjä koiria, tutkituista noin 92 prosenttia on CEA-vapaita pentutarkastuksessa sekä aikuistarkastuksessa. Muista lähes kaikki saavat CRD-diagnoosin ja vakavampia asteita (coloboma, ablaatio) on vain yksittäistapauksia"
"Perinnöllinen kaihi -diagnoosin saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Poikkeuksena ovat perinnölliseksi todetut ja oletetut muut vähämerkitykselliset linssin kaihimuutokset (mm. sileäkarvaisen noutajan etu Y-sauman pistemäiset kaihimuutokset), joita saa käyttää jalostukseen terveen kumppanin kanssa. (Lähde: Koirien perinnölliset silmäsairaudet ja niiden tutkiminen Vanhapelto, Jalomäki, Pietilä 28.3.2018 (https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnollisista-sairauksista/koirien-perinnolliset-silmasairaudet). Virallisesti harmaakaihia on KoiraNetin mukaan todettu seitsemällä sileäkarvaisella colliella (tilanne 12/2017) (diagnoosina kortikaalinen katarakta x 6, posterior polaarinen katarakta x 1).


Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä tai jokin asia mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy :)